Bryllupsplanlegging - steg for steg


Den norske kirke har arrangert vielser i flere hundre år. Vi har god erfaring med å legge til rette for deres feiring av kjærligheten, uansett hvem dere er og hvordan dere vil ha det. 

For mange er tiden med bryllupsplanlegging en tid fylt av store og små drømmer, planer og valg. Det kan være fint, og det kan være overveldende. Vi hjelper deg med å komme igang, enten dere akkurat er forlovet eller bryllupsdagen nærmer seg. Du kan alltid ta kontakt med kirken der du bor om du har spørsmål.


Bryllupsplanlegging i fem steg


Steg 1: Velg å gifte dere i kirken

Nå som dere har forlovet dere, eller bestemt dere for å gifte dere, kan dere velge hva slags vielse dere ønsker dere.

Velger dere en kirkelig vielse får dere en stemningsfull ramme for dagen, med mengder av historier og symbolikk i veggene. Sammen med det kommer også prest og profesjonell kirkemusiker med et rikt utvalg av musikk og tekster, som hjelper til med å lage en personlig seremoni for dere. 

Start med å snakke sammen om hvordan dere ønsker å feire kjærligheten. Dette er deres dag, og i kirken er det rom for alle par. 

Det er helt gratis å gifte seg i kirken der dere bor (folkeregistrert adresse), så lenge en av dere er medlem i kirken. Det stilles ingen krav til hvilke meninger, verdier eller tro dere har. 

Dere bestemmer selv hvor dere vil ha bryllupsseremonien, uansett hvorfor og hvordan. 

Har dere lyst til å bli bedre kjent med kirken før dere velger sted, kan dere ta kontakt med kirkekontoret for den aktuelle kirken. Kanskje dere kan komme innom og ta dere en kikk? Det er også mulig å snakke litt med presten hvis dere har spørsmål, før dere bestemmer dere. 


Steg 2: Sett dato og bestill vielse i kirken

Når dere har bestemt dere for kirkebryllup, er det på tide å bestille vielse i kirken. Ta kontakt med kirkekontoret der dere skal ha bryllupet med spørsmål om dato og tidspunkt i den aktuelle kirken. Noen kirker er veldig populære til bryllup, så det kan være lurt å ha flere datoalternativer. 

De fleste kirkebryllup foregår på lørdager i sommerhalvåret, men stadig flere velger å gifte seg på ukedager og i andre årstider. Kirkebyggene er klare for bryllup hele året. Ta kontakt for å finne ut hva som passer! 


Steg 3: Fyll ut og send inn viktige skjemaer

Før dere gifter dere, må Skatteetaten undersøke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. Dette kalles prøving av ekteskapsvilkår, og må gjøres for at kirken kan gjennomføre vielsen. Dere kan søke om prøvingsattest på Skatteetatens nettsider (skatteetaten.no/gift)

Behandlingstiden på dette er vanligvis kort, men det er vanlig å gjøre dette noen måneder før vielsen. En prøvingsattest er bare er gyldig i fire måneder, fordi opplysningene dere oppgir må være ferske. 

Dere må også be forlovere om å fylle ut forloveerklæring på Skatteetatens nettsider

Når saken er ferdig behandlet, får dere melding om å logge dere inn i Altinn for å laste ned prøvingsattesten som bekrefter at dere kan gifte dere. Denne prøvingsattesten må så sendes videre til en prest, enten via e-post eller å ta utskrift som dere tar med. 

Dere må begge fylle ut egenerklæring og forloverne må fylle ut forlovererklæring. Noen må fylle ut litt mer: Har en av dere vært gift før, vil det i noen tilfelle være behov for å legge ved en erklæring om dette. Ønsker dere å endre navn, er det et eget skjema for dette. 

Se mer informasjon på Skattetatens nettside: Veien til ekteskapet - steg for steg (skatteetaten.no/gift)

 
Steg 4: Snakk sammen om bryllupet og planlegg seremonien

Når dere har valgt dato, kan dere begynne å gjøre små og store valg for å gjøre vielsen unik og betyndningsfull for akkurat dere.

Dere har mange muligheter for å kunne lage en personlig seremoni dersom dere ønsker dette, blant annet ved å velge tekster og musikk som berører dere. Dere to kan gjerne snakke sammen først om hva dere ønsker, og så kan forberedelsene fortsette i vigselsamtale med presten.


Steg 5: Gjennomfør vigselssamtale med presten

Presten pleier å ta kontakt en til to måneder før vielsen for å avtale vigselssamtale.

En vigselssamtale er en samtale mellom brudeparet og presten, der er målet er å gå gjennom vielsen skritt for skritt - og gå gjennom programmet med musikk og tekster. Her får dere også bli bedre kjent med presten, og presten får bli kjent med dere.

Tilbake